تقویت صدا در سخنرانی
سال اول راهنمایی بودم ، چند روز مانده بود به ۲۲ بهمن و قرار بود توی مدرسه جشنی برگزار کنیم. خیلی هیجان داشتم آخه قرار بود برای اولین بار مجری من باشم ، قبلا شعر ودکلمه خوانده بودم اما تجربه مجری گری نداشتم.
از چند روز قبل تمرین کردم و حتی خودم را روی سن تصور می کردم ، بالاخره روز موعود رسید و من رفتم و با یک شعر کوتاه شروع کردم ، هنوز بیت اول تمام نشده بود که احساس کردم صدایم در حال لرزیدن است. خواستم اهمیت ندهم و با آرامش سراغ بیت دوم بروم که دیدم اوضاع دارد بدتر میشود لرزش صدای من و اکو میکرفون صدای بدی تولید کرده بود که باعث خنده جمع شد.
خیلی بهم ریختم و به محض پایین امدن از سن شروع کردم به گریه ، ادامه مراسم را معاون پرورشی مدرسه اجرا کرد. خاطره بد آن روز باعث شد برای مدت ها از علاقه ام یعنی صحبت در جمع و مجری گری دست بکشم. مشکل من یک مسئله کوچک بود ، صدایم به اندازه کافی برای صحبت های طولانی تقویت نشده بود. اگر چند تکنیک ساده تقویت صدا در سخنرانی انجام می دادم مجبور نبودم از علاقه ام دور بشوم.
چرا تقویت صدا در سخنرانی مهمه ؟
شاید برای شما پیش امده که در جمع راجع به موضوعی آگاهی و دانش کافی برای اظهار نظر داشته باشید اما برای اینکه صدای قوی ، بدون لرزش و واضحی ندارید از اظهار نظر خودداری کنید.
صدای ما هم مثل بقیه اجزای ما ، برای اینکه کارکرد خوبی داشته باشد نیاز به تمرین دارد . همانطور که برای شروع یک ورزش سخت نیازمند گرم کردن هستیم ، برای یک سخنرانی خوب هم به تقویت صدا نیاز داریم . تقویت صدا در سخنرانی به ما کمک می کند تا تارهای صوتی ما در حین سخنرانی همراه ما باشند تا دچار سکته در صحبت ، لرزش در صدا ، تلفظ غلط بعضی از کلمات و نامفهوم بودن صحبت برای مخاطب نشویم.
امروز می خواهیم در این مقاله با چند تکنیک ساده و کاربردی ، صدای خود رو تقویت کنیم . پس همراه ما باشید .
روش های تقویت صدا در سخنرانی
در این قسمت چهار روش برای تقویت صدا به شما معرفی میکنیم ، البته توجه داشته باشید که این تمرین ها در عین سادگی بسیار مفید است و باید در انجام آن ها مداومت داشته باشید.
روش اول تقویت صدا در سخنرانی :
یکی از آهنگ های مورد علاقه خود را پلی کنید و همراه با خواننده بخوانید . توجه کنید که منظور لب خوانی و زمزمه نیست ، باید دهان و لب های شما کاملا باز و بسته شود تمام کلمات را تلفظ کنید . دقیقا مثل یک خواننده بخوانید. بهترین زمان برای انجام این تمرین زمان رانندگی است.
روش دوم تقویت صدا در سخنرانی :
در تمرین بعد باید دهان خود را جوری باز و بسته کنید که انگار در حال جویدن آدامسی بزرگ در دهان خود هستید.
روش سوم تقویت صدا در سخنرانی :
اصوات ( آ ، ای ، او ) را با قدرت تمام و به صورت کشیده جوری که دهان و لب ها در گیر باشند ادا کنید.
روش چهارم تقویت صدا در سخنرانی :
گاهی ضعف در صدا به علت عمیق و قوی نبودن تنفس ما است . سعی کنید تنفس های عمیق و شکمی را روزانه تمرین کنید.
داروها و موادغذایی موثر بر تقویت صدا در سخنرانی :
خوردن روزانه آب و عسل ، مصرف جوشانده برگ کاسنی ، مصرف روزانه ۷ الی ۸ لیوان آب و داروی روتارین قبل از سخنرانی شما می تواند به رفع خستگی و گرفتگی صدا کمک کند.
چطور قبل از سخنرانی صدای خود را گرم کنیم؟
_حداقل ۱۰ بار دم و بازدم عمیق انجام دهید.
_ کلمات پر کننده مثل ” اممممم” یا ” اهمممم” و هر آوایی که احساس می کنید تارهای صوتی شما را باز میکند حداقل ۵ بار با قدرت تکرار کنید.
_ ولوم صدای خود را بدون فریاد زدن بالا ببرید و بخشی از سخنرانی خود را با بالاوپایین بردن ولوم صدا تمرین کنید.
علت های لرزش صدا در سخنرانی :
لرزش صدای سخنران در تاثیرگذاری کلام او بسیار موثر است . پس باید توجه داشته باشیم که با تمرین های لازم لرزش صدا را کنترل کنیم .
_ روزنامه و مجله ها را با صدای بلند مطالعه کنید . در واقع صحبت کردن با صدای بلند میتواند لرزش صدا را کنترل و یا پنهان کند.
_ تنفس دیافراگمی و تقویت دیافراگم بسیار می تواند در کنترل لرزش صدا موثر باشد.
_ خروج بازدم به تندی برای سرعت بخشیدن به تنفس
_ تمرین زبانی برای بهبود لحن در کلام : برای مثال کلماتی تلفظ دشواری دارند را پیدا کنید و پشت سرهم تکرار کنید .
نهایتا صدای خوب چه صدایی است ؟
صدای خوب صدایی است که واضح ، شفاف ، بدون گرفتگی ، رسا و دلنشین باشد. صدای خوب ، مهربان ، با اعتماد به نفس ، رسا وقوی مخاطبین بسیاری را جذب می کند . صدا باید احساس و عواطف را نیز منتقل کند.
برای داشتن صدای خوب می توانید تمرین کنید اما نباید به هیچ عنوان صدای مجریان و یا گویندگان را تقلید کنید . تمریناتی مثل : شمرده صحبت کردن ، تلفظ درست کلمات ، نفس عمیق کشیدن ، تن صدای را بالا و پایین بردن ، صدایتان را ضبط کنید و هرگز لبخند زدن را فراموش نکنید .
سعی کردیم در این مقاله راه هایی برای تقویت صدا در سخنرانی و روش های بهبود صدا را بیان کنیم . امیدواریم که برای شما مفید باشد. از الان دست به کار شوید ، گوشی خود را بردارید و یکی از اهنگ های مورد علاقه خود را پلی کنید.همراه با آن شروع به خواندن کنید . لب خوانی نکنید مثل خواننده شروع به خواندن کنید و کلمات را به طور کامل بیان کنید . پیشنهاد من به شما پخش یک آهنگ شاد و انرژی زا است.