با آدم های لجباز چکار کنیم؟

با آدم های لجباز چکار کنیم؟

بی شک شما هم در زندگی حداقل با یک آدم لجباز روبرو شده و مجبور شده اید که با او سروکله‌ بزنید، که البته سر  و کله زدن با یک آدم لجباز و متقاعد کردن او کاری بسیار خسته‌کننده‌ است. البته تفاوتنی نمی کند که آن شخص لجباز همکار ما باشد یا یکی از  اعضای خانواده‌مان. معمولا افراد لجباز این ویژگی را دارند  که برایشان بسیار دشوار است که خودشان را کنار بگذارند و به سراغ کارها و افکار جدید بروند، به نوعی میتوان گفت که آنها با پذیرش افکار و رفتار جدید و متفاوت هراس دارند. با دانستن این نکته می‌توانیم با استفاده از چند روش‌، اطمینان خاطر این دسته از افراد را جلب کرده و راهی برای همراه‌کردن آنها با خود پیدا کنیم، پس با ما باشید.

 

گزینه اول: از درِ تعریف و تمجید وارد شوید

 با کمی چرب‌زبانی شروع کنید

یکی از دلایل لجبازی در این دسته از افراد، اینست که نفرت بسیاری از اشتباه‌کردن دارند و تصور می‌کنند راه صحیح انجام هر کاری را می‌دانند. بنابراین درمقابل پیشنهاد راهها و روش‌های جدید، موضع می‌گیرند و وقتی طرف مقابل‌شان ایده‌ی خود را مطرح می‌کند، احساس می‌کنند به شخصیت آنها حمله شده است. پس  سعی کنید در ابتدا و یا در اولین برخورد، کمی چرب‌زبانی به خرج دهید و از آنها تعریف و تمجید کنید. به‌این‌ترتیب، وقتی این افراد متوجه می شوند که برای شما دارای ارزش و احترام هستند، از حالت دفاعی خود خارج شده و این تصور را که شما قصد دارید آنها را مجبور کنید مانند شما رفتار کنند، کنار می‌گذارند.

 

نشان دهید که برای عقاید آنها ارزش قائل هستید

راه دیگری را که باید در مواجهه با افراد لجباز در نظر داشته باشید ، اینست که افکار و نظرات آنها را تأیید کنید و نشان دهید که واقعا ایده‌های خوبی دارند. حتی یک لحظه هم به آنها فرصت ندهید که  فکر کنند ایده‌های آنها از دید شما احمقانه، پوچ و توخالی به‌نظر می‌رسد (حتی اگر واقعا این‌طور باشد!). طوری رفتار کنید که مطمئن بشوند به حرف‌های آنها گوش می‌دهید و البته بیشتر به جنبه‌ی مثبت نظرات‌شان توجه می‌کنید. بااین‌شیوه، فرد لجباز احساس می‌کند شما برای او و عقایدش ارزش و احترام قائل هستید. بنابراین او هم کم‌کم برای شنیدن نظرات شما تمایل پیدا می کند.

 

از گفتن عبارت «تو داری اشتباه می‌کنی» بپرهیزید

شنیدن جملاتی با این مضمون: تو قطعا داری اشتباه می‌کنی؛ برداشت تو از این موضوع اشتباه است؛ منظور تو که واقعا این نیست، هست؟ و … . گفتن عباراتی از این دست، آخرین چیزی است که یک فرد لجباز می‌خواهد بشنود و شنیدن چنین جملاتی  به فرد حالت دفاعی می‌دهد. پس بهتر است کمی صبر و حوصله داشته باشید و به‌جای گفتن این عبارات، برای او مشخص کنید که شما واقعا به نظرات او به‌طور کامل توجه کرده‌اید و ایده‌هایش برای شما جالب است؛ اما این ایده‌ها در زمان و موقعیت دیگری کارآمدتر است و در شرایط فعلی ترجیح می‌‌دهید به شیوه‌ی خودتان رفتار کنید.

 

به او تفهیم کنید که تصمیمات شما می‌تواند به‌نفع او تمام شود

لجبازی افراد به این دلیل است که آنها بیش‌ازحد به خودشان اعتماد داشته و به مقدار زیاد روی خودشان حساب می‌کنند و از این طریق آنها احساس بهتری نسبت به خود پیدا می کنند و تمایل دارند آنچه خودشان صلاح می‌دانند، انجام دهند. اگر می‌خواهید این دسته از افراد خودشان را کنار بگذارند و متوجه نتایج تصمیم نادرست‌شان شوند؛ باید برای آنها توضیح دهید که چرا تصمیم‌شان به ‌نفع آنها نیست. شاید این روش آنها را علاقه‌مند و متقاعد کند که با شما همراه شوند.

 

به نحوی برخورد کنید که تصور کنند براساس نظر خودشان جلو می‌روند

ترفند دیگری که شاید در متقاعدکردن افراد لجباز به شما کمک کند، این است که در جریان گفتگو با آنها، اجازه دهید تصور کنند شیوه‌ی پیشنهادی شما درواقع  نشأت گرفته از نظر آنهاست. این روش باعث می‌شود که افراد در مورد خودشان احساس غرور کنند و تصور کنند که هنوز در مسیر فکری خودشان هستند. اگر این روش را به‌خوبی اجرا کنید افراد با شما همراه خواهند شد.

 

گزینه دوم: متقاعدشان کنید

محکم باشید

معمولاً اطرافیان فرد لجباز، به دلیل اینکه نمی توانند در مقابل قهر و ترشرویی او مقاومت کنند،  به خواسته‌های او تن می‌دهند. اگر با چنین واکنش‌هایی ازسوی فرد لجباز روبه‌رو شدید؛ حواس‌تان باشد که خودتان را کنترل کنید. برای مثال اگر او برای پافشاری روی نظر خود، شروع به گریه کردن کرد، هرگز به او نگویید “خب باشه؛ هرچی تو می‌خوای، فقط گریه نکن”. گفتن جملاتی از این دست، به‌طرف مقابل چنین حسی را منتقل می‌کند که با روش‌های ارزان و دم دستی در تحریک احساسات شما موفق شده و توانسته شما را تسلیم خواسته‌های خود کند. پس محکم موضع خود را حفظ کنید و در کنار آن منطقی رفتار کنید. در مورد نظر خود، دلایل منطقی بیاورید و یادتان باشد که دست به رفتار خشونت آمیز نزنید زیرا وضعیت بدتر خواهد شد.

 

دانش و اطلاعات کافی دراختیار آنها قرار دهید

افراد لجباز از اینکه در مورد موضوعی آگاهی یا شناخت کافی نداشته باشند، می‌ترسند. محال است که این دسته از افراد کاری را که در مورد آن شناخت کافی ندارند شروع کنند. در‌واقع، رفتار بر خلاف عادت‌ها برای این افراد دشوار است. پس اگر می‌خواهید آنها را با خود همراه کنید در مورد پیشنهاد یا نظرتان به‌اندازه‌ی کافی برای‌شان توضیح دهید تا اعتمادشان جلب شود.

 

روی اهمیت موضوع از دید خودتان، پافشاری کنید

اگر فردی که با شما لجبازی می‌کند از نزدیکان شما و نگرانتان است، آنچه که باعث خوشحالی شما می‌شود،  برای او نیز ارزشمند است. پس اگر برای او توضیح بدهید که چرا واقعا موضوعی برای شما مهم است و دلیل پافشاری شما چیست؛ دیگر از موضع لجبازی با شما خارج می‌شود و نسبت به تصمیم خود تجدید نظر می کند.

 

این را متذکر شوید که این‌بار نوبت شماست

اگر دائما با چنین فردی در تعاملید، پس خوش شانس هستید، چون احتمالا به دفعات مجبور شده‌اید، تسلیم نظرات او شوید؛ این‌بار فقط کافی است درکمال آرامش به او بگویید: «دفعات قبل اوضاع آن‌طور که تو خواستی پیش رفت، فکر نمی‌کنی این‌بار نوبت من است؟» و تا می‌توانید این موضوع را بزرگنمایی کنید تا واقعا بپذیرد که این‌بار نوبت شماست.

 

 آرامش خود را حفظ کنید

در مواجهه و رویارویی با فرد لجباز باید احساسات خود را کنترل کنید. اگر او حتی کوچترین ناراحتی یا عصبانیتی را در چهره‌ی شما ببیند، در واقع برگ برنده را از ‌دست  شما گرفته است. پس اگر احساس می‌کنید کم‌کم دارید کنترل خود را از دست می‌دهید؛ نفس عمیق بکشید، آرامش خود را حفظ کنید یا برای لحظاتی از اتاق بیرون بروید. سعی کنید آرام، خونسرد و مطمئن به‌نظر برسید؛ تا به حرف‌های شما گوش دهد. هرچند طبیعی است که وقتی فردی میل به تغییر ندارد و مطابق خواسته‌ و نظر شما عمل نمی‌کند، خونسردی خود را از دست بدهید، اما حواس‌تان باشد که واکنش عصبی شما مساوی است با شکست در متقاعدکردن طرف مقابل‌تان.

 

 هرگز به‌روی آنها نیاورید که لجبازی می‌کنند

از گفتن عبارت «لجبازی نکن» دوری کنید، چون در این صورت، فرد حالت دفاعی به خود می‌گیرد و احتمال تغییر موضع او بسیار کمتر خواهد شد. پس در  استفاده کردن از کلمات دقت داشته باشید.

 

 وجوه اشتراک‌تان را پیدا کنید

به جای بحثهای بیهوده به دنبال وجه مشترک با طرف مقابل باشید.  اگر طرف مقابل احساس کند که دارای وجوه مشترکی با وی هستید، احتمال حرف‌شنوی او بیشتر می‌شود.

 

گزینه سوم: دست از تلاش برندارید

تغییر را کم‌کم برای آنها آسان کنید

 

افراد لجباز دوست ندارند به یکباره با طوفانی از تغییرات مواجه شوند، بلکه تمایل دارند به تدریج تغییرات را حس کنند. پس اگر برای مدت طولانی مجبورید با چنین افرادی سر‌ کنید و از طرفی هم تمایل دارید او هم مثل شما روش‌های جدید را امتحان کند؛ باید او را کم‌کم به تغییر عادت دهید تا اینکه کاملا شرایط جدید را بپذیرد.

 

به‌موقع وارد مبارزه شوید

اینکه تشخیص بدهید چه‌ زمانی دربرابر خواسته‌های چنین افرادی باید ایستادگی کنید، یک نکته‌ی کلیدی در رفتار با آنها خواهد بود. قبل ‌از‌اینکه لحظات سختی را در کشمکش با این افراد بگذرانید از خودتان بپرسید: «آیا واقعا این موضوع ارزش جنگیدن دارد؟»، اگر پاسخ‌تان منفی است، فرصت مبارزه و چانه‌زدن را برای موضوع مهم‌تری حفظ کنید. به‌طور مثال، اگر با خواهر یا برادر لجبازتان بر سر تماشای فیلم به توافق نمی‌رسید؛ ببینید چقدر تماشای فیلم برای شما مهم است. اگر واقعا اهمیتی ندارد، ولی درعوض روی انتخاب اتاق خوابتان حساس هستید فرصت چانه‌زدن و مبارزه را برای موضوع اتاق خواب حفظ کنید.

 

الگوهای تکراری را بشکنید

اگر همیشه در مقابل لجبازی‌های یکی از اطرافیان‌تان کوتاه می‌آیید تا تعارضی پیش نیاید، دیگر مسأله تغییر می‌کند. اگر هیچ وقت به آن فرد «نه» نگویید پس چطور می‌توانید انتظار داشته باشید که نظرات شما را بپذیرد. پس برای شکستن الگوی رفتاری که در آن قرار دارید، دفعات دیگر حتی اگر روی موضوع پیش‌پا افتاده‌ای مثل انتخاب فیلم توافق نداشتید، روی نظر خود بایستید. شاید آن فرد ابتدا از رفتار شما تعجب کند ولی حداقل این فایده را دارد که متوجه می شود شما به ‌عنوان یک شخصیت مستقل به‌راحتی تحت تأثیر او قرار نمی‌گیرید. به‌علاوه اگر به آسانی تسلیم نشوید، او برای شما احترام بیشتری قائل خواهد بود و احتمالا نظرات شما برای او ارزش بیشتری خواهد داشت.

 

نقش آدم‌های ضعیف و بیچاره را بازی نکنید

اینکه برای رسیدن به خواسته‌هایتان وانمود کنید فرد بیچاره‌ای هستید، کار برازنده و ارزشمندی نیست. این روش نه تنها درمورد افراد لجباز جواب نمی‌دهد، بلکه شخصیت شما را هم زیر سؤال می‌برد. اگر به‌جای استفاده از روش‌های منطقی از روش‌های احساسی استفاده کنید فقط احتمال موافقت طرف مقابل را با خود کمتر کرده‌اید.

 

اگر هیچ راهی جواب نداد، ترکش کنید

متأسفانه گاهی با وجود آنکه برای جلب موافقت و همراه‌کردن یک فرد لجباز با خود، به هر روشی متوسل می شوید اما نتیجه نمی‌گیرید. اگر باوجود آنکه با چرب‌زبانی و ملاحظه‌گری با او رفتار کردید و اطلاعات کافی در اختیارش گذاشتید، محکم بودید و نشان دادید چقدر موضوع برای‌تان مهم است و روش‌های مذکور را هم امتحان کردید و باز هم فرد لجباز موضع خود را ترک نکرد و تغییری در او بوجود نیامد، دیگر وقت آن رسیده که او را رها کنید و مطابق نظر خود عمل کنید. وقتی دیگر هیچ راهی مؤثر نیست، ترک‌کردن او نشان دهنده‌ی ضعف شما نیست، بلکه منطقی‌ترین کاری است که می‌توانید انجام دهید.

منبع: چطور

مقاله های مرتبط :

0 0 رای ها
Article Rating
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments