چطوری قاطعانه نه بگوییم؟

چطوری قاطعانه نه بگوییم؟

یکی از اصلی ترین توانایی های هرفردی،قدرت نه گفتن است.در موقعیت های مختلف به دلایلی ممکن است شخص درانجام این مهارت دچارمشکل شود. 

چرا به جای«نه» ما «آری» می‌گوییم؟

وقتی شخصی از ما توقع دارد که کاری را برایش انجام دهیم، خیلی اوقات علیرغم میل باطنی، با آن فرد موافقت می‌کنیم و اگر ایشان یکی از دوستان صمیمی یا نزدیکان باشد، اوضاع به مراتب پیچیده‌تر می‌شود. اکنون می‌خواهیم دوش دوش همدیگر علّت این پدیده را بررسی کنیم. از اصلی‌ترین دلایل “آری” گفتن به جای”نه”، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

غافل گیر شدن:

نه گفتن

بسیار پیش آمده که شخصی از ما درخواست مالی داشته و یا خواهش می‌کند که ضامن او جهت اخذ وام بانکی شویم. خیلی اوقات این خواسته به صورت ناگهانی و بدون هیچ‌گونه مقدّمه چینی مطرح می شود و همین فضا باعث می‌شود ما به صورت کاملاً هیجانی و فکر نکرده جواب مثبت بدهیم.

پیرمردی را می شناسم که همین اشتباه را مرتکب شده بود و چند سالی، بیش از نیمی از حقوق بازنشستگی ‌اش از طریق بانک جهت پرداخت اقساط وام شخص دیگری، برداشت می‌شود. این واقعه باعث شدزندگی خانوادگی‌اش دچار بحران شود.

نیاز به تایید دیگران:

یکی از دلایل دیگری که باعث می شود، خلاف میل باطنی، به درخواستی جواب مثبت دهیم، آن است که یک نیاز تاییدطلبی درونی، ما را به این سمت و سو هدایت کند. این نیاز به تایید بقیه در دوران نوجوانی و اوایل جوانی از شدّت بالاتری برخوردار است. صرفاً اگر شخصی به این مساله ذهن آگاه باشد، می‌تواند از این چالش عبور کند.

بگو نه

از خودگذشتگی‌های بی‌مورد:

حتماً بین دوستان، فامیل و اطرافیان دیده اید کسانی را که در حال انجام کارهایی هستند که اصلاً وظیفه‌ی آنان نیست و انرژی زیادی را در این راه صرف می‌کنند وحتی از حق مسلّم خود و خانواده‌شان مایه می‌گذارند تا بقیّه در رفاه باشند و کم نیستند اشخاصی که از این نوع خودگذشتگی سوء استفاده کامل را ببرند. از خودگذشتگی در مواردی مقدّس و مطلوب است که حال درونی فرد مورد نظر خوب بوده و این کار در جهت ارزش‌هایش باشند ولی هنگامی که انسان جان فشانی و مال فشانی (این اصطلاح مخصوص خود من است) می‌کند و بعد از آن، از این عمل خود نادم و پشیمان است، این نوع از خودگذشتگی پسندیده نبوده و به روابط بین فردی آسیب می‌زند.

از دیگر موارد که موجب می شود که ما به خواهش‌های دیگران، بدون اینکه قلباً رضایت داشته باشیم، لبیک بگوییم عبارت است از:

میل به راضی کردن، ترس از ناراحت کردن دیگران، ترس از مجازات، احساس گناه، تلافی، خود را جای دیگران گذاشتن، احساس وظیفه کردن و نیاز به قدرت.

نه گفتن

همین الان دست به کار شوید:

به خاطر آورید یکی از مواردی را که اخیراً شخصی از شما درخواستی داشته وجنابعالی در حالی که از درون‌تان ناراحت و ناراضی بوده‌اید، باز  هم آن خواسته را برایش انجام داده‌اید. الان بررسی کنید کدام یک از دلایل ذکر شده در این سرفصل باعث این امر شده است، اگر علّت، خارج از موضوعات بالا بود، آن را برایمان به شماره ۰۹۱۳۳۶۱۸۰۹۷ پیامک کنید تا در اوْلین فرصت با شما تماس بگیریم.

مقاله های مرتبط :

0 0 رای ها
Article Rating
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments