ترس از سخنرانی
طبق تحقیقاتی که مؤسسه ملی سلامت ذهن آمریکا منتشر کرده، ترس از سخنرانی یا گلاسوفوبیا بالاتر از: ترس از ارتفاع، ترس از عنکبوت، ترس از تاریکی، ترس از سیل و زلزله و حتی بالاتر ازترس از مرگ قرار دارد! بر اساس این بررسی، ۷۵ درصد مردم جهان ترس از حرف زدن و سخنرانی دارند و با آن دست و پنجه نرم میکنند. جالب است بدانید بسیاری از سخنرانان بزرگ جهان نیز زمانی ترس از سخنرانی در جمع را داشتند، امّا آنها به خوبی یاد گرفته اند که آن را بپذیرند و کنترل کنند.
ترس یک واکنش طبیعی به عوامل بیرونی است و نباید نادیده گرفته شود ، بلکه باید مدیریت شود. ترس از سخنرانی نیز کاملا طبیعی است و مهترین چیز این است که بدانیم ، خوب صحبت کردن در جمع مهارتی کاملا ژنتیکی نیست و با تمرین و تکرار حاصل می شود .
علائم ترس از سخنرانی :
لرزش صدا ، خشک شدن دهان ، عرق کردن ، تاری دید ، تپش قلب
خیس شدن کف دست ها ، اختلال در تنفس ، احساس ضعف در پاها و…
دلایل ترس از سخنرانی
الف – عدم پذیرفته شدن توسط مخاطب
می توان گفت مهمترین علت ترس از سخنرانی عدم پذیرفته شدن توسط مخاطب و عدم توجه او به محتوای سخنرانی است. این ترس همواره در همه افراد وجود دارد و با تسلط داشتن روی موضوع ، شناخت مخاطبین ، بیان جذاب و دلنشین است که می توان این مورد را مرتفع ساخت.
ب – ترس از قضاوت شدن
ترس از قضاوت شدن یکی دیگر از علت های ترس از سخرانی است . قضاوت هایی مثل : سن ، تیپ ، هیکل ، بلندی و یا کوتاهی قد و…
ترس از سخنرانی که به علت ترس از قضاوت شدن باشد را می توان با خودباوری ، بیان خوبی هایمان در جلوی آینه ، افزایش اعتماد به نفس و البته توجه به تیپ و ظاهر خود که مناسب برای یک سخنران باشد ، از بین ببریم .
ج – ترس از مضطرب به نظر رسیدن
ضربان بالای قلب ، لرزش صدا و دست ها ، عرق کردن ، سست شدن پاها عواملی هستند که در مواقع اضطراب به سراغ ما می آیند .اما خبر خوشحال کننده این است که در ۸۰% مواقع حاضرین در سخنرانی ما به هیچ عنوان متوجه اضطراب ما نمی شود مگر در مواقع بسیار شدید!
استرس یک واکنش کاملا طبیعی در سخنرانی است که موجب ترس از سخنرانی می شود.
می توان آن را مدیریت کرد ، به گونه ای که مخاطب به هیچ عنوان متوجه آن نشود.
د _ ترس از شکست های گذشته
ناکامی و شکست های گذشته در زمینه صحبت در جمع و یا تجربه تلخ یک سخنرانی قبلی می تواند از عوامل ترس از سخنرانی باشد. واضح است که شکست های گذشته در نتیجه کافی نبودن مهارت ، عدم تمرین کافی و تسلط بوده است.
این موارد را می توان با آموزش مهارت سخنرانی و فن بیان از بین برد و از شکست های قبلی به عنوان یک فرصت برای آگاهی از ضعف ها و تلاش برای بهتر شدن بهره برد.
چگونه بر ترس از سخنرانی غلبه کنیم ؟
۱) به خود باور داشته باشید که می توانید بهترین خود باشید.
۲) قبل از سخنرانی خود به صحبت با افراد مثبت و پر انرژی بپردازید.
۳) آب بنوشید ، تا اکسیژن کافی برای سوخت وساز داشته باشید .
۴) ترس را بپذیرید و آن را مدیریت کنید ، نه انکار
۵) نفس های عمیق و دیافراگمی
۶) تصویر سازی کنید ، خود را در صحنه سخنرانی با جزییات تصور کنید.
۷) داشتن نقشه ذهنی باعث می شود ترس از فراموشی مطالب نداشته باشید.
سعی کردیم در این مقاله به شما برای رفع ترس در سخنرانی کمک کنیم . اما آنچه که مهم است عمل کردن به این تمرین ها است ، پس از همین فردا شروع کنید به صحبت کردن و سخنرانی برای دیگران حتی برای یک نفر هم که شده با استفاده از تمرینات بالا سخنرانی کنیم .